Mësoni fëmijët të pijnë ujë

Uji është pija e mirë e cila nuk ka kalori dhe hidraton trupin duke e mbajtur atë të shëndetshëm, një koncept i thjeshtë  duhet t’u shpjegohet fëmijëve, duke inkurajuar ata pinë ujë rregullisht.

Për të patur një gjendje të mirë shëndetësore ju duhet të pini ujë rregullisht. Trupi ynë duhet të mbetet i hidratuar për këtë arsye është i pajisur me sensorë specifikë që na paralajmërojnë përmes stimulimit të etjes se dehidratimi është në proces. Nevoja për të pirë ujë nuk është gjithmonë e njëjtë, ajo padyshim që varet nga kushtet klimatike dhe aktiviteti fizik i kryer, por edhe nga gjinia dhe mosha. Fëmijët e vegjël dhe të moshuarit kanë nevoja të ndryshme fiziologjike nga të rriturit, ndryshime që reflektohen në mënyrën e konsumimit të ujit.

EFSA (Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore), kohët e fundit ka përditësuar vlerat dietike të referencës për marrjen e ushqyesve të ndryshëm, përfshirë ujin, duke rekomanduar sasinë që duhet të merret për të patur një shëndet të mirë sipas moshës dhe gjinisë.

Këto vlera i referohen sasisë së ujit të konsumuar, si përmes konsumit të drejtpërdrejtë, ashtu edhe përmes ushqimit dhe pijeve të të gjitha llojeve, në kushte normale të temperaturës së ambientit dhe niveleve mesatare të aktivitetit fizik:

•​Foshnjat deri në gjashtë muaj: 100 ml / kg në ditë (përmesqumështit)

•​Fëmijë midis 6 muajsh dhe një vjeç: 800-1000 ml / ditë

•​Fëmijë midis 1 dhe 3 vjeç : 1100-1300 ml / ditë

•​Fëmijë midis 4 dhe 8 vjeç: 1600 ml / ditë

•​Mosha midis 9-13 vjeç: 2100 ml / ditë për djem dhe 1900 ml / ditë për vajza

•​Adoleshentët, të rriturit dhe të moshuarit : 2 L / ditë përfemra dhe 2.5 L / ditë për meshkuj

Në krahasim me të rriturit, fëmija ka një kërkesë më të lartë për lëngje në lidhje me peshën e tij trupore (rreth 50% më shumë). Kjo shpjegohet pjesërisht nga raporti i sipërfaqes / vëllimit të trupit, i cili është më i lartë te fëmija sesa i rrituri dhe përkthehet në një kapacitet më të madh për shkëmbimin e nxehtësisë me pjesën e jashtme, e cila lejon që uji të avullojë më lehtë. Përveç kësaj, fëmija është më aktiv, ka një metabolizëm të përshpejtuar dhe për këtë arsye një humbje proporcionale më të lartë dhe më të shpejtë të lëngjeve. Ata përfaqësojnë një grup popullsie që shpesh nuk pi mjaftueshëm ujë dhe për këtë arsye është veçanërisht i ekspozuar ndaj rrezikut të dehidrimit. Prandaj duhet të mësoni fëmijën të pijë ujë para se të ndjehet i etur për të shmangur dehidratimin kronik.

Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje se si dhe sa shpesh fëmija pi ujë, pasi ndjenja e tij e etjes mund të mos jetë aq e zhvilluar sa ajo e të rriturve. Fëmija mund të mos jetë i vetëdijshëm për ndjenjën e tij të etjes dhe të jetë në gjendje të masë nevojat e tij të vërteta për lëngje kur procesi i dehidrimit tashmë është duke u zhvilluar.

 

EFSA (Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore)

 

Water Boutique – Ku ka ujë jemi ne…..