Uji për gatim – Përse është e rëndësishme që të jetë i pastër

Uji për gatim – Përse është e rëndësishme që të jetë i pastër

Në kuzhinë ka rregulla dhe receta të sakta që duhen ndjekur, por edhe përbërës themelorë për të krijuar pjata të shijshme. Një prej tyre është sigurisht uji, një element i domosdoshëm, pavarësisht se çfarë do të përgatisim. Këtu duhet të theksojmë se kërkesa jonë ditore për ujë, siç e dimë, është rreth 2 litra në ditë dhe 35% e kësaj merret përmes ushqimit. Për më tepër, disa ushqime, si makaronat, thithin ujin gjatë gatimit. Në këtë pikë është e lehtë të kuptohet rëndësia e përdorimit të ujit cilësor jo vetëm për pije, por edhe për gatim.

Pa ujë do të ishte e paimagjinueshme të ziheshin perimet, orizi apo makaronat, por edhe të krijohej brumë dhe të përgatitej çaj, kafe etj. Studime të shumta tregojnë se një përqindje e lartë e njerëzve përdorin ujin e rubinetit për gatim. Por nuk duhet të harrojmë se karakteristikat e ujit të gatimit ndikojnë ndjeshëm në vetitë, ngjyrën dhe shijen e ushqimit. Thjesht zierja, ndryshe nga sa mund të mendoni, nuk është e mjaftueshme për të pastruar ujin e rubinetit nga substanca kimike dhe të dëmshme (të tilla si klori, guri gëlqeror, nitratet dhe metalet e rënda) për trupin tonë. Gjatë zierjes, në fakt, çdo mikroorganizëm i pranishëm në ujë eliminohet, por substancat e tjera mund të bëhen edhe më të rrezikshme, sepse janë më të përqendruara.

Ndonjëherë në kuzhinë uji bëhet përbërësi kryesor. Mendoni për shembull përgatitjen e supave, puresë, kuskusit etj. Në këto raste, të kesh një pastrues uji me osmozë të kundërt në shtëpi mund të bëjë ndryshimin. Uji i osmotik, në fakt, pasi të përthithet, ruan shijen (dhe aromën) e ushqimit të paprekur. Cilësia e ujit të rubinetit kushtëzohet nga faktorë të shumtë, si gjendja e tubacioneve dhe mirëmbajtja e sistemit të shpërndarjes. Nga ana tjetër, uji i pastruar i nënshtrohet një procesi të mëtejshëm filtrimi, i cili ofron një kufi më të gjerë sigurie, veçanërisht nga pikëpamja e substancave ndotëse dhe në të njëjtën kohë, ai ruan vetitë e tij ushqyese ndërsa rimineralizohet, në mënyrë që të garantojë furnizimin e duhur të kripërave minerale të nevojshme për trupin tonë.

Kur pini ujë çezme shpesh ju ndjeni një shije të pakëndshme që shkaktohet  nga klori dhe metalet e rënda që gjëndet në të. Sistemet e filtrimit të brendshëm të ujit janë një metodë praktike dhe efektive për të pasur ujë cilësor në shtëpi, si per te pire ashtu edhe për të rritur ndjeshëm cilësinë dhe sigurinë e gatimit tuaj.

 

Water Boutique – Ku ka ujë jemi ne…..