Përse bisfenoli A nga plastika është më i rrezikshëm për fëmijët me autizëm dhe hiperaktivitet

Përse bisfenoli A nga plastika është më i rrezikshëm për fëmijët me autizëm dhe hiperaktivitet

Ekspozimi ndaj bisphenol A (BPA) https://waterboutiques.com/cfare-eshte-bisfenoli-a/, një substancë kimike e përdorur gjerësisht në prodhimin e plastikës ushqimore dhe ujit, është një problem shëndetësor për njerëzit e të gjitha grupmoshave dhe mbi të gjitha për fëmijët e diagnostikuar me çrregullime të spektrit autik (ASD) dhe vëmendje, çrregullime të hiperaktivitetit (ADHD). Arsyeja për këtë rrezik të shtuar qëndron në procesin e detoksifikimit të ndërmjetësuar nga trupi ynë, i quajtur glukuronidim, i cili lejon eliminimin e toksinave nga gjaku përmes urinës.

Tek fëmijët me ASD dhe ADHD, ky proces  kompromentohet për sa i përket efikasitetit, siç u zbulua nga studiuesit nga Universiteti Rowan dhe Universiteti Rutgers në Shtetet e Bashkuara, të cilët, në një studim të ri të botuar në Plos One, zbuluan se efikasiteti më i ulët i glukuronidimit nxit ekspozimi i indeve ndaj kësaj lënde të rrezikshme dhe për rrjedhojë rrit rreziqet shëndetësore.

Përveç që tashmë konsiderohet si një ndërhyrës endokrin, bisfenoli A dyshohet se është i lidhur me kancerin, infertilitetin, diabetin dhe obezitetin dhe duket se luan një rol kyç në zhvillimin e inflamacionit alergjik të mushkërive dhe sëmundjeve autoimune.

Studimi i ri, i cili përfshiu tre grupe fëmijësh (66 me autizëm, 46 me ADHD dhe 37 neurotipikë) zbuloi se fëmijët me ASD dhe ADHD nuk ishin në gjendje të eliminonin BPA dhe një përbërës tjetër të ngjashëm, të quajtur di-2-etileksil ftalat. (DEHP), po aq efikase sa fëmijët e tjerë, duke çuar në ekspozim të mundshëm të zgjatur ndaj këtyre substancave. “Detoksifikimi i këtyre dy plastifikuesve është i rrezikuar te fëmijët me ASD dhe ADHD – shkruajnë studiuesit në studim – . Si rezultat, indet e tyre janë më të ekspozuara ndaj këtyre dy plastifikuesve”.

Në rastin e BPA, diferenca për sa i përket detoksifikimit ishte statistikisht e rëndësishme: efikasiteti i procesit të eliminimit u ul me afërsisht 11% tek fëmijët me ASD dhe me 17% tek fëmijët me ADHD, krahasuar me grupin e fëmijëve të kontrollit. DEHP gjithashtu tregoi tendenca të ngjashme, por jo domethënëse.

Fëmijët me ASD dhe ADHD janë klinikisht dhe metabolikisht të ndryshëm, por ndajnë një reduktim në efikasitetin e detoksifikimit si për BPA ashtu edhe për DEHP – përfunduan studiuesit –. Për BPA, reduktimet ishin statistikisht të rëndësishme.”

Water Boutique si një institucion i kompletuar dhe i kushtuar tërësisht ujit dhe vetëm për ujin, zhvillon një aktivitet të mirëfilltë në funksion të përgjegjësisë sociale në lidhje me efektet e aktiviteteve në shoqëri dhe mjedis. Projektet e ndryshme në funksion të informimit komunitar për burimet, vlerat, cilësinë e ujit dhe mbrojtjen e mjedisit nga ndotja, vecanërisht nga palstika, botimi i broshurave informuese në këtë drejtim eshte nje nga objektivat e misionit tone. Të gjitha produktet që kompania sjell në tregun shqipëtar janë të certififukuar BPA FREE, pra pa prezencën e Bisfenolit A.

Water Boutique – Ku ka ujë jemi ne